Днес Православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева. Тя била

...
Днес Православната църква почита паметта на Света великомъченица Параскева. Тя била
Коментари Харесай

Ето кои любими светли имена черпят за здраве днес

Днес Православната черква уважава паметта на Света великомъченица Параскева. Тя била родом от Икония, Мала Азия. След гибелта на благочестивите й родители поискала да си остане девственица, за вярата Христова хвърлена в тюрма, в огън, излязла невредима и била посечена с меч по време на император Диоклетиан в 303 година. Параскева била единствена щерка и наследила огромно благосъстояние. Но християнската й нравственост я правела безразлична към земните богатства и изкушения. Затова девойката се отдала на непретенциозен и преклонен живот. Раздала наследството си за облекла на голите, за храна на бедните и гладните, за заслон на странниците.
Това провокирало завист и злоба у съгражданите й езичници.  И когато през 303 година почнали гоненията против християните, заловили Параскева. И я изпратили на съд, с цел да дава отговор за делата си. Но съдията бил запленен от хубостта на девицата.
Опитал се с благи думи да я склони да се отхвърли от вярата си. Поискал я за своя брачна половинка. Боголюбивото момиче било готово на всевъзможни премеждия, само че не и да престъпи Божиите закони.
Разгневеният арбитър заповядал да бият грубо непокорната християнка. А Бог лекувал раните на мъченицата и й давал невероятна мощ.
Един ден ненадейно за всички Параскева поискала да отиде в езическото капище. Съдията се надявал да се покае. Но вместо това, тя с взор и молитва съборила идолите и те се разпилели.
Обезумял от изтощение, съдията заповядал да изгорят мъченицата на клада.  А когато видял по какъв начин огънят гали полумъртвото й тяло, наредил да отсекът главата на мъченицата с меч. Така приключил славния живот на св.великомъченица Параскева.
Църквата отбелязва паметта и на св.мъченици Тарентий и Неонила и на преподобни Стефан Саваит.   Днес имен ден честват:  Лъчезар , Лъчезара , Параскева , Параско , Парашкева , Парашкев , Параскев .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР